מערכת החינוך בפינלנד חלק ב

החינוך בפינלנד – חלק שני

פוסט זה הוא המשכו של הפוסט הקודם שעסק בחינוך בפינלנד. אם במקרה לא הספקתם לקרוא את החינוך בפינלנד – חלק ראשון, נא קראו אותו לפני שאתם ממשיכים בניוזלטר זה.

ד"ר סלברג מסביר שבחינוך אין ניסים. כשהוא מסביר את ההבדלים בין החינוך בפינלנד לבין זה שבמדינות המערב האחרות, הוא בוחר להשתמש במונח GERM, שמשמעותו וירוס / חיידק. GERM הוא ראשי תיבות של: Global Education Reform Movement

ומדוע בחר במונח זה דווקא? כי טבעו של וירוס שהוא תוקף ומתפשט. לתפישתו, הרעיון מאחורי המונח GERM הוא שהמערב עסוק כל הזמן בחידושים בחינוך, אלא שלא כולם מוכחים / מבוססי מחקר. כך תלמידי בתי הספר הופכים להיות מעין שפני ניסיון של התוכניות השונות העולות ויורדות חדשות לבקרים.

ד"ר סולברג מסביר את ההבדלים בין החינוך הפיני לבין זה שבשאר מדינות המערב בעזרת ארבעה קריטריונים. הקריטריון המוביל הוא תחרות (במדינות המערב) לעומת שיתוף פעולה (בפינלנד). שאר הקריטריונים הם פועל יוצא של קריטריון זה.

Competition vs. Collaboration: בעולם המערבי מתייחסים לחינוך כמו לעסק כלכלי. בתי הספר מתחרים ביניהם על ליבם של התלמידים וכל בי"ס מנסה לרכוש את ליבם של התלמידים והוריהם באמצעים שונים. בפינלנד לעומת זאת, יש שיתוף פעולה בין המורים ובין בתי הספר. כולם נתרמים מהידע המצטבר.

Choice vs. Equity:  כתוצאה מהתחרות בין בתי הספר מתפתחת מערכת חינוך פרטית אליטיסטית לצידה של המערכת הציבורית כך שבמקרים רבים המערכת הציבורית הופכת להיות שירות לעניים , בתי ספר לאוכלוסיות חלשות.

Standardization vs. Individualization / Personalization: על רקע התחרותיות, במדינות המערב נערכים מבדקים סטנדרטיים רבים הממפים את התלמידים למצליחים ולנכשלים עפ"י אמות מידה נתונות. בפינלנד לעומת זאת נגזרות תוכניות לימודים אישיות לתלמידים השונים לפי יכולותיהם.

Accountability vs. Responsibility:  כתוצאה מהתחרותיות ומהגישה הכלכלית, הכל נמדד עפ"י מבחן התוצאה, האם המטרה כן / לא הושגה ובאיזה מחיר. בפינלנד לעומת זאת, הקו המנחה הוא אחריותם של המורים לקהילה ולהצלחתם של התלמידים.

ד"ר סולברג ממשיך ומסביר כי הצצה בנתוני מבחני הפיז"ה בשנים 2000, 2003 ו- 2006 מלמדת כי מדיניות ה-GERM במדינות המערב לא מוכיחה את עצמה. ממחזור מבחנים אחד למשנהו יש ירידה בציוני התלמידים במדינות המערב בכל המקצועות לעומת עליה בציוני התלמידים הפינים.

עוד מרעיונותיו של ד"ר סולברג ניתן לקרוא בספרו: Finish Lessons; what can the world learn from educational change in Finland.

לתפישתי, מערכת החינוך בישראל מתנהגת בדומה לשאר מדינות המערב ולכן אני מוצאת לנכון להביא את דבריו של ד"ר סולברג.

ד"ר רותי דקל

ד"ר רותי דקל

חינוכאית (Educator) בעלת תואר שלישי בפסיכולוגיה - מומחית בתחום אסטרטגיות למידה, באבחון לקויות למידה והפרעת קשב וריכוז, ובעלת ניסיון של כשלושה עשורים באקדמיה, במערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית. הכשירה למעלה מ-450 מורים ועבדה לאורך השנים עם אלפי תלמידים וסטודנטים במסגרות שונות.

שתפו!
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin