adhd and covid-19

קורונה ו-ADHD

השבוע קראתי שני מחקרים מעניינים העוסקים בקשר שבין הפרעת קשב ופעלתנות יתר (השם העברי ל- ADHD) להידבקות בקורונה. המחקר הראשון התפרסם כבר ביולי 2020, השני באפריל 2021. בשני המחקרים חברו תשעה מטובי הרופאים והחוקרים בתחום ADHD בהובלתה של פר' איריס מנור לבדיקה האם יש קשר בין ADHD לסיכוי לחלות בקורונה. הנתונים המוצגים בשני המחקרים הם על האוכלוסיה בישראל, אך תוך התייחסות למידע הרפואי בעולם המערבי (ארה"ב ומדינות אירופה).  

מגיפת הקורונה פרצה לחיינו בפברואר 2019. דרכי ההדבקה שנמצאו מוכחות הן העברה טיפתית ומגע ישיר. אי לכך, המדינה נקטה בצעדים דרסטים כמו סגירת שדה התעופה בן גוריון וסגר, וזאת במטרה לעצור את שרשרת ההדבקה. בנוסף, האוכלוסיה נדרשה: לחבוש מסיכה ביציאה מהבית, להרבות בשטיפת ידיים, לשמור על מרחק שני מטרים זה מזה, ולהיכנס לבידוד עם הופעת תסמינים ראשונים אפשריים של המחלה כמו כאבי ראש, חום או שיעול. 

עפ"י הגדרת ה- DSM-5, כדי לקבוע את קיומו של פרופיל ADHD, חייבים להתקיים סימפטומים שונים בקרב צעירים ומבוגרים ברמה הפוגעת בתיפקודם החברתי, האקדמי ו/או התעסוקתי לתקופה של חצי שנה לפחות. לדעת החוקרים, סימפטומים כמו: חוסר תשומת לב, דחיינות, קושי לפעול בהתאם להוראות, קושי לשמור על הציוד האישי, תנועות תיפוף בידיים, חוסר שקט, נטיה לקחת סיכונים ואחרים ממאפייני התסמונת, מעלים את הסיכון להידבק במחלה. הסיבה: חבישת מסיכה, שטיפת ידיים, שמירת מרחק, הימנעות ממגע ובידוד, כל אלה קשים לאנשים עם ADHD יותר מאשר לאנשים ללא ADHD ובמיוחד לאלה שלהם גם בעיה בקשב וגם פעלתנות יתר. 

מכאן, מטרת המחקרים הייתה לבחון האם ADHD אכן מהווה גורם סיכון בגלל הקושי בניהול עצמי והקפדה אחרי ההנחיות.

ממצאי המחקרים:

1. אנשים עם ADHD חשופים יותר להידבקות בקורונה. כנראה בגלל הסימפטומים שצויינו קודם.
2. בקרב אנשים עם ADHD שנמצאו מאומתים לקורונה, רבים יותר היו סימפטומטיים מאשר א-סימפטומטיים.
3. מבין החולים בקורונה, לאלה שלהם ADHD סיכון גבוה יותר לתחלואה קשה. ממצאים אלה נמצאים בהתאמה עם מחקרים שנעשו בארה"ב בהם ניסו לאתר קבוצות בסיכון גבוה. שם נמצא כי לצד קבוצות של מבוגרים, אנשים עם מחלות רקע, ואנשים מקבוצות מקופחות: בעלי הכנסה נמוכה, בני מיעוטים מקופחים ועוד, גם אנשים עם ADHD חשופים יותר להידבקות, לתחלואה קשה ולמוות מהנגיף.
4. בין אלה שיש להם ADHD אך הם מטופלים תרופתית בתרופות ממשפחת הסטימולנטים (רטלין, קונצרטה, פוקלין, דייטרנה, אדרל וויואנס), הסבירות לחלות בקורונה יורדת באופן משמעותי.

 לסיכום, מאפייני הפרעת הקשב ופעלתנות היתר מהווים גורם סיכון משמעותי להידבק בקורונה בעיקר על רקע הקושי בניהול העצמי. מבין אלה שחלו, אנשים עם ADHD לרב סבלו יותר מתחלואה קשה. הנתון האחרון הוא החשוב ביותר, מי שיש לו ADHD, אבל הוא מטופל תרופתית (בעיקר בתרופות ממשפחת הסטימולנטים), מצליח לנהל את חייו ולהימנע ממעשים אימפולסיביים ובכך מרחיק את הסיכוי לחלות בקורונה. נקודה למחשבה לכל מתנגדי הטיפול התרופתי.

בריאות לכולם.   

לקריאת המחקר המקורי:

ADHD as a Risk Factor for Infection With Covid-19

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1087054720943271

The Association between ADHD and the Severity of COVID-19 Infection

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/10870547211003659

ד"ר רותי דקל

ד"ר רותי דקל

חינוכאית (Educator) בעלת תואר שלישי בפסיכולוגיה - מומחית בתחום אסטרטגיות למידה, באבחון לקויות למידה והפרעת קשב וריכוז, ובעלת ניסיון של כשלושה עשורים באקדמיה, במערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית. הכשירה למעלה מ-450 מורים ועבדה לאורך השנים עם אלפי תלמידים וסטודנטים במסגרות שונות.

שתפו!
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin