חינוך שוויצרי

רשמים ממערכת החינוך בשוויץ – חלק ב'

פוסט זה מוקדש להתנהלות ולתלמידים בביה"ס היסודי:  ENTITÈ SCOLAIRE FORÊT – BIENNE, SUISSE, בי"ס יסודי בו השתתפתי בסיור לימודי מאלף. בי"ס זה הוא בי"ס דו-לשוני צרפתית / גרמנית (להזכירכם לפי העדפת ההורים) , כש- 80% מהתלמידים, אומנם דוברים גרמנית / צרפתית אך לא ברמת שפת אם. למרות זאת ויחד עם זאת, גרמנית וצרפתית הן השפות היחידות הנשמעות בביה"ס.

ליחצו כאן לקריאת רשמים ממערכת החינוך בשוויץ – חלק א'

הסיור הלימודי החל בשעה  14:00 ותוכנן לשעתיים. היות ומדובר בבי"ס יסודי, חשבתי לתומי כי יערך לנו סיור במקום אך עיקרו יהיה סיור בכיתות ריקות ושיחה עם מקצת מצוות המורים. הפתעתי הייתה שהוזמנו לכיתות ושוחחנו עם התלמידים. הוכייתי בתדהמה לראות תלמידים הלומדים בשעה 16:00 והם רגועים, מחוייכים ונראה שרק התחילו את היום.

אך מוטב אתחיל מההתחלה. בעקבות רפורמת "הרמוס" המתוארת בפוסט הקודם, חלוקת הלומדים היא בשלושה מקבצי כיתות: א-ד', ה'-ח', ט'-י"א. כיתות א'-ח' הן בחינוך היסודי (אין חטיבת ביניים), כיתות ט'-י"א הן החטיבה העליונה ולומדות במתחם אחר בעיר. התלמידים איתם שוחחנו היו בשיעור אנגלית, שיעור שפה ושיעור חינוך גופני.

העיר Bienne בשפת המקום, Biel בשפתנו, בקנטון Bern, היא עיר תעשיה (בעיקר תעשיית שעונים אך לא רק) המושכת אליה אוכלוסיה מכל העולם. דבר זה מסביר את הטרוגניות התלמידים. ביה"ס מתפקד כבי"ס קהילתי במונחים ישראלים. ביה"ס גובל ביער (ומכאן שמו) ואינו מוקף בגדר. הלימודים מתחילים בשעה 8:30. פעמיים בשבוע, בימים רביעי ושישי, הלימודים מסתיימים בצהריים, פעם בשבוע ב- 15:20, פעם בשבוע ב- 16:20 ופעם בשבוע ב- 17:10.  בימים בהם הלימודים מסתיימים בצהריים ובסופי שבוע (סה"כ 4 פעמים בשבוע) התלמידים והוריהם מוזמנים לחצר ביה"ס וליער לפעילות חופשית של כייף. השימוש במתקנים בחצר ביה"ס מותר לכולם, אך לא הכניסה לכיתות. תארו לכם את ההרגשה כשאזור ביה"ס הוא (גם) מקום הבילויי המשפחתי / השכונתי בשעות אחה"צ ובסופ"ש. ביה"ס הוא חלק מהקהילה, מקום של כייף ולא מקום עם גדר אליו מגיעים בבוקר כדי ללמוד ו…..

בצהריים יש הפסקה בת 45 דק' לארוחה ומנוחה. הילדים רשאים ללכת הבייתה לאכול ולחזור (ביה"ס בקרבת מקום) או לאכול במה שנקרא Day School. זו מסגרת לכל מי שרוצה, לכל  מי שהוריו לא בבית או שהמצב הכלכלי קשה. ל- Day School ניתן להגיע כבר בשבע בבוקר ולקבל ארוחה חמה, להגיע בצהריים ולקבל ארוחה חמה ו/או להישאר שם עד השעה חמש וחצי, להכין שיעורים, להינות מפעילות פנאי מגוונת ולקבל ארוחה קלה לפני שהולכים הבייתה. מושם דגש על יחס אישי לכל ילד ועל תזונה בריאה. אין סנדביץ עם שוקולד, אלא הקפדה על מזון בריא. פירמידת המזון תלויה של לתפארת ומשוחחים עם הילדים על חשיבות התזונה, אכילת פירות וירקות, מוצרים מקמח מלא ועוד. הפעילות ב- Day School היא בתשלום אך עפ"י המצב הסוציו-אקונומי. התשלום עבור הארוחות אחיד לכולם. התעריף לשאר שעות השהיה והפעילויות הן מ- 30 סנט לשעה ועד 18 פרנקים שוויצרים לשעה.

בזמן הפסקת הצהריים, התלמידים שאינם מעוניינים בפעילות בחצר (דשא, כדור, מתקנים), רשאים ללכת לחדר / אולם הפעילויות בו יש מזרונים, פסנתר, במה ועוד – מקום לפעילות אומנותית / ספורטיבית חופשית. הפעילות באולם זה היא עפ"י הקצאת ימים לשכבות הגיל השונות.

מבני הכיתות חד קומתיים ומזמינים. הציורים על הקירות החיצוניים נעימים (עליזים וצבעוניים) והתכנים הם מעולמם של הילדים. לפני כל מבנה, מתקן לקורקינטים בו ניתן לנעול כל קורקינט באופן דומה למתקני אופניים. בכל מבנה 4 כיתות עם איני טועה, שירותים וחדר של אחד מאנשי הצוות.  המסדרון הוא חלק מהמרחב הכיתתי. שם תלויים המעילים (אנכית לכיתה וכך נוצרים חללים אינטימיים), שם יש ספסלים נוחים לישיבה (אתייחס לזה בהמשך) ותאורה מתאימה.

הכיתות כולן מבריקות מניקיון. להזכירכם היינו שם לקראת סיום יום הלימודים. פירור לא היה על הרצפה לא במסדרונות ולא בכיתה. בכל כיתה ריהוט המתאים לגיל התלמידים. שולחנות זוגיים ושולחנות יחיד. כיסא עץ מתקוונן בגובה לילדים גבוהים או נמוכים במיוחד. השולחנות והכיסאות הם אישיים מבחינה זו שמדבקה (שכל תלמיד מכין לעצמו בגודל חצי דף 4A) מודבק על משענת הכיסא מצידו החיצוני. על השולחן בריסטול גדול (כמעט כגודל השולחן), מנויילן, שכל תלמיד מכין לעצמו עם שמו וציור או כל דבר אחר המתאים לו. היו שבחרו בציור או תמונה והיו שבחרו באותיות ה-ABC  עם כיוון כתיבתן וכד'. כל עבודה שנעשיית על השולחן, נעשיית על הבריסטול המנויילן וכך משטח השולחן נשמר. מתחת לשולחן מדף רחב ועמוק בו התלמיד יכול להניח את חפציו האישיים. בקדמת כל שולחן קופסת פלסטיק צרה ומוארכת (אחידה לכולם) בה כלי כתיבה ותוספים כמו: מספריים, דבק, סרגל וכד'.

אופן סידור הכיתה שונה מכיתה לכיתה בהתאם למספר התלמידים (20-33). בכיתות המאוכלסות יותר יושבים בצורת ח' ולעיתים גם עם שתי שורות פנימיות, בכיתות הדלילות יותר השולחנות מפוזרים בצורה נעימה במרחב הכיתה. בכל כיתה מסך גלילי המחובר לתיקרה להקרנת מצגות וכד', פינת קריאה, פינת ישיבה להתרגעות (ספה מהבית שכבר לא בשימוש), 2 עמדות מחשב, עמדת מורה והכי חשוב, כמו שהיה פעם בכיתות בארץ, כיור (עם מים זורמים, סבון ומגבת נייר), מעליו מראה, מעליה שעון ובתחתית פח אשפה וחומרי ניקויי (לניקויי הלוח או כל דבר שנשפך / מתלכלך). הקירות כמובן מעוטרים בחומרי למידה ועבודות של התלמידים. הילדים מבלים שעות רבות בכיתה ולכן מושם דגש על סביבה נעימה ונקיה.

על האופן בו מתנהלים השיעורים, ההדגשים השונים ומסקנותי מסיור זה, בפוסט הבא שיחתום את סדרת רשמי סיור בבי"ס יסודי בשוויץ.

ד"ר רותי דקל

ד"ר רותי דקל

חינוכאית (Educator) בעלת תואר שלישי בפסיכולוגיה - מומחית בתחום אסטרטגיות למידה, באבחון לקויות למידה והפרעת קשב וריכוז, ובעלת ניסיון של כשלושה עשורים באקדמיה, במערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית. הכשירה למעלה מ-450 מורים ועבדה לאורך השנים עם אלפי תלמידים וסטודנטים במסגרות שונות.

שתפו!
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin