בימים אלה חזרתי מכנס חינוך בשוויץ. היום הראשון הוקדש לסיור בבתי ספר מקומיים. למרות שלרב אני עובדת עם הגדולים יותר (תלמידי חטיבה, תיכון וסטודנטים), הפעם בחרתי בביקור בבי"ס יסודי. כמי שמכירה את מערכת החינוך בישראל ומודעת להשלכות מערכת החינוך היסודי על התלמיד בהמשך דרכו, סיקרן אותי לראות כיצד נראה בי"ס יסודי במדינה אחרת. ראיתי ונשארתי נפעמת.
אקדים ואומר שבניגוד לדימויי שהיה לי על שוויץ, מתברר שמערכת החינוך במדינה מורכבת מאוד. שוויץ מחולקת ל- 26 קנטונים. כל קנטון מקיים מערכת חינוך עצמאית במימון העיריות, כשכל בי"ס פועל פדגוגית באופן אוטונומי על פי קווים מנחים כלליים של משרד החינוך. וכפי שהסביר מנהל ביה"ס בו ביקרנו, הדבר דומה למערכת חינוך של 26 מדינות שונות. המשמעות היא שאם תלמיד עובר דירה מקנטון אחד לאחר, סביר שלא יהיה לו רצף לימודי. הבעיה חמורה אף יותר אם עבר לקנטון דובר שפה אחרת.
בשוויץ 4 שפות רשמיות: גרמנית (ברב המדינה), צרפתית (באזור המערבי לכל אורכו), איטלקית (בחלק מהאזור הדרומי) ורומנג' (תערובת של גרמנית ואיטלקית, בחלק קטן בדרום מזרח המדינה). יתרה מכך, כל הורה בוחר באיזה שפה ילדו ילמד.
ואם לא די בכך, נוסף גם המיגוון האתני. אנו רגילים לבליל שפות בישראל בגלל קליטת העליה, המיעוטים האתנים הגרים פה והעובדים הזרים. ובכן, להפתעתי, גם בשוויץ ערב רב של שפות ותרבויות. התושבים בשוויץ הם מ- 141 לאומים ודוברים 70 שפות. יחד עם זאת שפת ההוראה בביה"ס היא גרמנית / צרפתית לכולם.
בשנים האחרונות משרד החינוך השוויצרי המודע למורכבות המערכת והשלכותיה, מנסה ליצור אחידות במערכת החינוך ולאחר תקופת התייעצות ותיכנון ארוכה, יצא בתוכנית HarmoS. הרעיון הוא ליצור מערכת חינוך עם תכנים וסטנדרטים אחידים בכל הקנטונים. כמייטב המסורת הפוליטית בשוויץ, כל קנטון חייב לאשר את התוכנית המוצעת (*). עד כה רק 80% מהקנטונים אישרו את הצטרפותם לתוכנית "הרמוס". 13% מהקנטונים מתנגדים והשאר עדיין מתלבטים. בעניין איחוד תוכניות הלימודים, כל הקנטונים דוברי הצרפתית אישרו את תוכנית הלימודים האחידה בבתיה"ס (עדיין נשמרת אוטונומיה פדגוגית הכוללת דרכי הוראה ופרוייקטים שונים, אבל בסיס הלימודים והסילבוס אחידים), וזו יצאה לדרך כבר בשנה"ל הנוכחית. בקרב הקנטונים דוברי הגרמנית הוחלט על איחוד תוכניות הלימודים רק ב- 2021.
הנושאים המרכזיים (אך לא היחידים) בתוכנית "הרמוס" הם:
חינוך לגילאי שנתיים עד ארבע (נושא המחלוקת העיקרי בקרב הקנטונים שוללי התוכנית).
תוכנית לימודים אחידה לכל בתי הספר וסטנדרטיזציה במבחנים.
דוברי הגרמנית מחוייבים אחרי שנתיים (קרי כיתה ג') ללמוד גם צרפתית. דוברי הצרפתית מחוייבים אחרי שנתיים ללמוד גרמנית. דוברי השפות האחרות מחוייבים אחרי שנתיים ללמוד אחת משתי השפות: צרפתית / גרמנית.
לימודי אנגלית. עד כה לימודי האנגלית היו רק בביה"ס התיכון (משך 3 שנים). מעכשיו לימודי האנגלית הם מכיתה ז'.
עד כאן, רקע על מערכת החינוך בשוויץ כפי שהועבר לנו ע"י Mr. Morice Rebetez, מנהל ביה"ס היסודי: ENTITÈ SCOLAIRE FORÊT – BIENNE, ביה"ס בו התקיים סיור לימודי מאלף. בי"ס זה הוא בי"ס דו-לשוני צרפתית / גרמנית (להזכירכם לפי העדפת ההורים). בקרב 80% מהתלמידים, שפת ההוראה אינה שפת אם, אך הם דוברי השפה ברמות כאלה ואחרות.
על האופן בו מנוהל ביה"ס, שעות הלימוד, נושאי הלימוד ושאר דברים מעניינים, בפוסט הבא.